Makaron ze szpinakiem, zapiekany pod pierzynką z sera
(na dwie porcje)Wyciągamy lodówki:
- ser żółty (ok. 150 g);
- jogurt naturalny (użyjemy ok. 2 łyżek);
- czosnek (4 ząbki),
- szpinak (450 gramów),
- makaron pełnoziarnisty (tym razem świderki);
- oregano;
- gałkę muszkatołową;
- imbir suszony;
- pieprz kolorowy w ziarenkach;
- czubrycę zieloną;
- sól.
W moździerzu ucieramy czosnek z dużą szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą imbiru, łyżką oregano, kilkunastoma ziarenkami pieprzu kolorowego i solą. Tak powstałą mieszankę dokładamy do szpinaku i mieszamy. Dodajemy jogurt.
Makaron gotujemy 'al dente' w osolonej wodzie.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Po ugotowaniu makaron wykładamy do miseczek, przykrywamy szpinakiem i posypujemy serem, całość oprószamy czubrycą i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia serka.
To byłoby na tyle. W mniej więcej 15 minut mamy całe drugie danie, pięknie zielone, zdrowe i niskokaloryczne.
Zajadajcie się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz