piątek, 22 lutego 2013

Tatra bananowa z ziarnami i tu i ówdzie :)





Zima trwa w najlepsze- uwielbiam płatki śniegu fruwające wokół mnie, gdy spaceruję z psem, rozkoszuję się widokiem oblepionych białym puchem gałązek drzew podczas eskapad w górach. I bardzo lubię czas, gdy za oknem biało, a w kuchni pachnie wypiekami :) 

Po to właśnie, by w kuchni zapanowała iście domowa atmosfera w to piątkowe popołudnie zrobiłam pożytek z bananów :)
Banan to jest taki owoc, od którego jestem chyba uzależniona. A do tego jaki zdrowy!!! W krytycznych sytuacjach, kiedy mam naprawdę kiepski humor wystarczy zaserwować mi banana i... uśmiech od razu wyskakuje mi na twarz :) Nie wiem, może to ten potas ;)

To, co zobaczycie poniżej, NA PEWNO nie należy do smakołyków dla tych, co chcą zrzucić kilka kilo, ale raj jaki powoduje w ustach jest nie do opisania... szczególnie, jeśli ktoś jest uzależniony od bananów ;)  Dodatkowo, poza tłuszczem, zawiera dużo błonnika i witamin, ale o tym kiedy indziej.


Spód mojej tatry (szkoda, że nie będzie widać przy jedzeniu :( )


Co potrzeba:

Ciasto:
  • 50 g płatków owsianych;
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 140 g masła;
  • 75 g cukru (u mnie trzcinowy);
  • 1 żółtko;
  • szczypta soli.
Wkład:
  • 4 dość duże banany;
  • pół szklanki mleka;
  • 150 g cukru (znów trzcinowy).
Na wierzch:
  • 250 g mascrapone;
  • 2 paczuszki cukru wanilinowego.
Do posypania:
  • 75 g pestek dyni lub ziarenek słonecznika- ja pomieszałam oba składniki;
  • 80 g cukru (jak wyżej);
  • 50 g masła.
Zagniatamy ciasto z składników podanych powyżej. Może to zająć dłuższą chwilę, bo płatki owsiane i mąka pełnoziarnista potrzebują "uwagi" i "pieszczot" zanim połączą się w jednolitą masę ;)
Jak już powstanie pożądana konsystencja ciasta ugniatamy z niego kulkę, zawijamy w folię i znajdujemy jej przyjemne miejsce w lodówce na około pół godziny.

W międzyczasie pestki dyni lub ziarenka słonecznika (lub to i to) prażymy na patelni z masłem i cukrem, aż uzyskają ładny, złotawy kolor. Wykładamy na talerzyk i pozostawiamy do wystygnięcia.

W rondelku mieszamy mleko z cukrem i na maleńkim ogniu gotujemy, aż do uzyskania masy kajmakowej- przy tej ilości mleka powinno to zająć max. 15 minut. Gotowa masa powinna być gęsta i mieć kolor karmelu.

Mascrapone mieszamy z cukrem wanilinowym i odstawiamy do lodówki.

Banany kroimy w plasterki, takie mniej więcej 7 mm :)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Ciasto po półgodzinnym odpoczynku wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę- ja nie wałkowałam tylko po prostu "wygniotłam" nim formę dbając o to, by brzegi miały wszędzie jednakową grubość. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.

Po 10 minutach wyciągamy formę z ciastem- nakładamy masę kajmakową, wykładamy pokrojonymi bananami i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Po upieczeniu całość studzimy- tu kapitanie sprawdza się balkon :)

Na wystudzone banany nakładamy mascrapone i posypujemy wszystko ziarenkami dyni lub/ i słonecznika uprażonymi wcześniej z cukrem i masłem.


Powstaje...


A w środku:


Dwie minuty później...



Sprawdźcie sami jak szybko znika ;)

P. s. Za to, co powyżej, w dużej mierze, podziękowania należą się Kasi, która z powodzeniem prowadzi 
www.ulokusza.pl 
Zapraszamy i tu i na:
http://www.facebook.com/pages/U-Lokusza/327133487352012?ref=ts&fref=ts

3 komentarze:

  1. o mój panie, niebo! muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Casino Web Apps for Android and iPhone
    Download casino 코인카지노 web apps for Android and iPhone. 카지노사이트 Welcome to the top list of casino web apps, websites gioco digitale and mobile apps for iPhone and iPad users. This is an updated list of

    OdpowiedzUsuń